WONEN IN EEN PARKOMGEVING

KUMPEN RED: “ONTWERP EEN WOONPROJECT IN HET MIDDENSEGMENT MET EEN GROEN KARAKTER AAN DE RAND VAN HASSELT.”

Categorie
HOUSING
Over dit project

De projectsite ligt tussen een park en een klein woongebied, met aan de overkant een KMO-zone. In totaal realiseerden we er 103 wooneenheden, verspreid over 5 volumes. Zoals bepaald in een marktstudie is er een grote variatie in wooneenheden: van kleine studio’s, tweeslaapkamerappartementen tot luxepenthouses met drie slaapkamers.

Bij de inplanting hebben we rekening gehouden met de optimale oriëntatie en een grote zone aan de voorzijde van de gebouwen. Zo ontstaan er tussen de volumes interessante binnengebieden, die bij het doorkruisen van de site telkens opnieuw verrassen door boeiende perspectieven te openen.

De woonvolumes zijn een halve verdieping hoger dan het maaiveld ingeplant, om zo een bel-etage woning te creëren. Het effect hiervan is een groot gevoel van privacy op het gelijkvloers tegenover de publiek toegankelijke buitenruimte. Een bijkomend voordeel van deze verhoogde inplanting is de open parkeerstructuur die ontstaat, waardoor de sociale controle verhoogt en we niet meer gebonden zijn aan de technische vereisten voor rook- en warmteafvoer.

De 5 woonvolumes zijn ingeplant in een groene parkomgeving. Dit park is ontworpen als een ‘folding landscape’ waarbij de privétuinen van de appartementen overvloeien in de groene structuren op het niveau van de parkeerruimte.

De woonvolumes zijn opgebouwd volgens een duidelijke structuur die bepaald werd door de onderliggende parking. De verspringende kroonlijst en een afwisseling in materialen zorgen voor een gevarieerd beeld.